Няма виновни за голямото наводнение в Аспарухово, при което загинаха 13 души на

...
Няма виновни за голямото наводнение в Аспарухово, при което загинаха 13 души на
Коментари Харесай

Окончателно: Няма виновни за голямото наводнение в Аспарухово

Няма отговорни за огромното наводняване в Аспарухово, при което загинаха 13 души на 19 юни 2014 година. Наказателното дело за бедствието е дефинитивно прекъснато от Апелативния съд във Варна. 
 Днес се навършват 3 години от потопа в кв. Аспарухово  Министерство на регионалното развитие не приема виновност за наводнението в  Кабинетът отпусна 8,5 млн. лв. за Аспарухово за наводнението от 2014 година  Жители на
Решението не предстои на обжалване, а съгласно съда единствен провинен за наводнението е мощният дъжд. Съдиите са приели причините, че според информация на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в деня на бедствието единствено за 30 минути са паднали 138,8 литра на квадратен метър. Според цитираните данни за периода от 15 до 20 юни 2014 г. количеството на преваляванията е било 175,6 литра на квадратен метър, което е 382% от нормата за месеца.

" Следва да се означи, че поради екстремността на естественото събитие е главната причина за последствията от по този начин настъпилото водно злополучие, а останалите фактори, като свлачища, битови и строителни боклуци, постройки построени по протежението на дерето и в него не са главната причина за фрапантния размер на нанесените вреди и за жалост, брой починали лица ", написа в решението на съда. 

Магистратите вършат параленост и с друго наводняване във Варна от 1951 година. Тогава съгласно данните на НИМХ тогава измереното количество е било 292 литра на квадратен метър, само че в границите на общо три валежни дни. " При актуалното наводняване на 19.06.2014 година, интензитета на дъжда, още веднъж по данни на Национален институт по метеорология и хидрология, единствено за времето от 18:30 до 19:00 часа на 19.06.14г., е бил 138.8 литра на квадратен метър – т.е., демонстрира близки стойности по отношение на събитието от 1951 година ", написа в решението.

Щетите, нанесени след наводнението, бяха оценени на над 22 млн. лв., а за възобновяване на квартала в помощ на хората бяха дарени от СМС-и и банкови сметки стотици хиляди левове. След бедствието хиляди останаха да живеят във фургони, защото домовете им бяха пометени от водата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР